събития през 2017

През 2017 г. в Музея на занаятите ще видите:


„Българско златарско изкуство XVII – XIX в.”

На 3 март 2017 г. Община Троян, Музеят на занаятите и Съюзът на колекционерите в България представят една забележителна експозиция -„Българско златарско изкуство XVII – XIX в.”. Етнографската колекция, собственост на г-н Антонио Василев, включва предмети, съхранили материалното богатство на българския народ – женски и мъжки накити: пафти, обици, гривни, колани и много други. Времево експонатите от колекцията, отразяват развитието на народните занаяти през Възраждането.


„Орнаментирани плъстени килими от Видинско”

На 16 май 2017 г. Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства ще се включи за пореден път в европейската инициатива „Нощ на музеите” с гостуваща изложба на Регионален исторически музей – Видин „Орнаментирани плъстени килими от Видинско”. Тя представя характерни за региона тъкани. Техниката на изработка на плъстените килими ще бъде демонстрирана на живо пред троянската публика.


„Троянски светини” - мобилна колекция икони

На 14 октомври 2017 г. Музеят на занаятите ще представи изложба, свързана с Троянския край и неговото културно и духовно богатство. В деня, когато почитаме небесната покровителка на Троян – света Петка, ще бъде открита експозиция с колекция от икони, собственост на Музея на занаятите.„От златните им ръце”

На 12 декември по традиция ще почетем покровителя на занаятчиите свети Спиридон. Тази година за празника в Музея на занаятите гости и жители на Троян ще могат да се докоснат до майсторството на шуменските златари чрез изложбата „От златните им ръце” – колекция филигран на Регионален исторически музей –  Шумен.