Close
Skip to content

Троянски живописци 1904 – 2002 г.

Раздел „Изобразително и приложно изкуство” на Музея на занаятите е експозиционно представен на втория етаж на сградата на бившия турски конак. Експозицията „Троянски живописци 1904 – 2002 г.” е своеобразно продължение на експозиция „Възраждане”, която се помещава на първия етаж на Конака и завършва със събитията, свързани с битката за Троянския проход през януари 1878 г. и освобождението на Троян.

Представените художествени произведения показват събития и личности, значими за развитието на града. Те онагледяват историята, бита и културата му. Допълнителните пояснения чрез личните истории на художниците, на портретуваните образи или на изобразените събития придават допълнителна съдържателност на експозицията.

„Троянски живописци 1904 – 2002 г.” е изградена през периода 2010 – 2012 г. и е посветена на 50-годишнината от създаването на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в град Троян. Открита e на 18 октомври 2012 г. Показни са творби на троянските художници Бочо Донев, Петър Хаджиев, Пенчо Балкански, Иван Шошков и Иван Пеевски.